De website www.schuifpuiwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Checklist schuifpui kopen

Wil je een schuifpui laten plaatsen, dan heb je een groot aantal keuzes te maken. Deze keuzes zijn belangrijk, omdat ze direct invloed hebben op het uiteindelijke resultaat en de prijs. Door gebruik te maken van onderstaande checklist kun je jezelf door het proces leiden en tot de juiste beslissingen komen.

Check 1: het materiaal

De eerste keuze die je maakt is het materiaal. Dit is de basis van waar je verder werkt en je schuifpui aankleedt. Wat betreft het materiaal heb je drie gangbare keuzes.

  • Hout: als jij een landelijke of klassieke woning hebt, dan is hout het materiaal dat waarschijnlijk het beste aansluit bij het uiterlijk van je huis. Hout is warm, authentiek, natuurlijk en ook niet duur. Waar je wel op voorbereid moet zijn is dat je hout regelmatig moet (laten) onderhouden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Doe je dit niet, dan zal de levensduur van de schuifpui aanzienlijk korter zijn.
  • Kunststof: het meest gekozen materiaal is kunststof. Dit is iets duurder dan hout, maar nagenoeg onderhoudsvrij. Je kunt het in allerlei kleuren en uitvoeringen laten leveren, het is duurzaam en volledig recyclebaar, het gaat zeker 50 jaar mee en het isoleert goed. Het grote nadeel van kunststof is dat het er soms plasticachtig uit kan zien. Dit voorkom je door voor een kwalitatief merk te kiezen of een bepaalde uitvoering.
  • Aluminium: als je een schuifpui zoekt die grote glaspartijen kan dragen, licht is en daarbij een modern uiterlijk heeft, dan is aluminium ideaal. Dit is wel het duurste materiaal, maar het is sterk, duurzaam, onderhoudsarm en gaat tientallen jaren mee. Aluminium sluit goed aan bij moderne woningen of woningen met een industrieel interieur.

Check 2: de samenstelling en afmetingen

Nu je weet welk materiaal je wilt hebben kun je gaan kijken naar de samenstelling van je schuifpui. Meestal bestaat deze uit 1 schuifdeur en 2, 3 of 4 extra vaste glazen ramen. Heb je voor aluminium gekozen dan heb je meer mogelijkheden en kun je grotere oppervlakten met minder panelen realiseren. Ook de afmetingen bepaal je zelf. Wil je je volledige buitenmuur vervangen, of een gedeelte? Hoe groter de afmetingen, hoe duurder de pui, maar hoe meer lichtinval en hoe opener de ruimte.

Check 3: het systeem

Je hebt de materialen en de afmetingen, nu is het tijd om te beslissen over het bedieningssysteem. Hier heb je doorgaans twee keuzes, namelijk een hefschuifpui of een draai/kiep schuifpui.

  • Hefschuifpui: een hefschuifpui wordt geopend door een systeem waarmee deze eerst lichtelijk wordt opgetild en vervolgens opschuift. De deur bevindt zich in gesloten positie dus enigszins in de grond. Dit is inbraakveiliger en betekent ook dat er geen drempel of rails uitsteekt wanneer de deur openstaat. Hierdoor zal je minder snel struikelen als je naar buiten of binnen stapt. Een hefschuifpui is iets duurder, maar beter geschikt voor grote schuifdeuren.
  • Draai/kiep schuifdeur: een draai/kiep schuifdeur open je simpelweg door de deur een bepaalde kant op te schuiven. Dit betekent dat de rails op de vloer ligt en dus enigszins uitsteekt. Kleinere schuifpuien hebben vaak dit type mechanisme dat wordt gekenmerkt door de deur die ook gekanteld kan worden geopend voor ventilatie. Deze optie is goedkoper, maar minder inbraakveilig.

Check 4: het glassoort

Omdat glas erom bekend staat veel warmte door te laten is het essentieel dat je een glassoort kiest met een goede isolatiewaarde. De meeste schuifpuien worden uitgerust met HR++ glas en dit wordt ook minimaal aangeraden. Je hebt de keuze uit andere glassoorten, zoals zonwerend glas, zelfreinigend glas, veiligheidsglas of HR+++ glas. Deze keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Check 5: de extra opties

Je bent bijna klaar, je hebt het materiaal bepaald, de samenstelling, het bedieningssysteem en de glassoort. Nu kun je je schuifpui nog verder aankleden met verscheidene extra opties. De mogelijkheden verschillen per leverancier, maar je kunt bijvoorbeeld kiezen om ventilatieroosters toe te laten voegen, zonwering te laten plaatsen, een insectendeur toe te voegen of om speciale kleuren aan te laten brengen. Deze extra opties beïnvloeden allen te prijs, maar zijn vaak goedkoper als je ze direct laat toevoegen dan wanneer je ze later plaatst. Denk hier dus goed over na, omdat de gebruikersvriendelijkheid van je schuifpui omhooggaat voor een relatief lage prijs.

Check 6: de montage

Je schuifpui is af, maar wie gaat deze plaatsen? De meeste leveranciers zullen naast de pui ook een montageservice aanbieden en tenzij je een dappere zeer ervaren klusser bent laat je dit aan de specialisten over. Je zal een groot gat moeten maken in je muur en om dit te kunnen doen heb je bouwkundige kennis nodig, het juiste gereedschap en kennis van zaken. Een specialist kan dit probleemloos doen en geeft je nog garantie ook, mocht er toch iets zijn misgegaan.